Особливості вирощування деяких грибів. Опеньок зимовий
Опеньок зимовий - їстівний пластинчастий гриб сімейства рядкових з роду фламмуліна. Найчастіше його можна зустріти на вербах, осиках і тополях, на лісових галявинах, по берегах струмків, у садах і парках. З'являється у вересні - листопаді. Іноді зустрічається і після випадання снігу, за що він і отримав свою назву.
Гриб росте на пошкоджених і ослаблених листяних деревах або на пнях і стовбурах. Зимовий опеньок має високу поживну цінність. Капелюшок виростає до 2-5 см в діаметрі, дуже рідко - до 10 см. Він гладкий і щільний, кремового або жовтуватого кольору, клейкий, слизовий. У центрі темніше, ніж по краях. Іноді в середині стає бурим. Пластинки жовто-коричневі або білі, споровий порошок білий. Ніжка щільна, пружна, висотою 5-8 см, товщиною 0,5-0,8 см. У верхній частині світла і жовта, а внизу коричнева або чорно бура. Цим гриб і відрізняється від інших видів опеньків. Підстава ніжки волосисто-оксамитова.
Смак м'який, запах слабкий. В їжу використовують тільки капелюшки. З зимового опенька готують рагу і супи.
Так як зимовий опеньок може паразитувати на живих деревах, його ростять тільки в закритих приміщеннях. Існують два методи: екстенсивний та інтенсивний. При першому методі гриби вирощують на відрізках деревини. При інтенсивному методі гриби вирощують на субстраті, який поміщають в банку і ставлять на підвіконня.
Як субстрат використовують соняшникову лузгу, макуха, лушпиння гречки, висівки, пивну дробину, розмелені стрижні качанів кукурудзи.
Суміш слід готувати в різних пропорціях виходячи з особливостей наповнювачів. Якщо субстрат складатиметься з тирси з висівками, то їх треба змішувати в співвідношенні 3:1. Тирса з пивної дробиною змішують у співвідношенні 5:1. Точно так само потрібно змішати лузгу соняшника і лушпиння гречки з дробиною. У тирсу як основу субстрату можна додати солому, лузгу соняшника, розмелені стрижні качанів, лушпиння гречки в співвідношенні 1:1. На всіх даних сумішах отримують високі врожаї. Треба відзначити, що на одній тирсі грибниця росте дуже повільно, а урожай виходить набагато нижчим. Крім того, солому, розмелені стрижні кукурудзи, лушпиння соняшнику можна використовувати в якості основного субстрату без додавання тирси. Також потрібно покласти 1% гіпсу і 1% суперфосфату. Вологість суміші - 60-70%. Усі вихідні матеріали повинні бути без цвілі і гнилі.
Будь-яку суміш треба намочити і залишити на 12-24 годин. Потім субстрат стерилізують. Для чого піддають його термічній обробці. Вологий субстрат щільно укладають у банки або пакети і ставлять у воду. Доводять до кипіння і кип'ятять протягом 2 годин. При промисловому вирощуванні гриба субстрат повністю стерилізують в автоклавах під тиском. У домашніх умовах ця процедура нагадує домашнє консервування овочів та фруктів. Стерилізацію треба повторити на наступний день.
Також можна укласти субстрат в невеликі ящики. Але його стерилізацію краще провести до укладання в тару. Субстрат слід при закладці в тару добре ущільнити.
Посів міцелію
Субстрат після термічної обробки потрібно охолодити до 24-25°C. Потім внести зернову грибницю Для чого металевою або дерев'яною паличкою в центрі банки або пакета зробити отвір на всю глибину субстрату. Грибниця після цього швидше розростається і використовує субстрат по всій його товщині. В отвір слід внести міцелій у співвідношенні 5-7% від ваги субстрату. Після чого поставити банки в тепле місце.
Вирощування і збір урожаю
Оптимальною для грибниці є температура 24-25°C. Грибниця виростає протягом 15-20 діб. Це залежить від субстрату, ємності й сорту грибів. У цей час банки з субстратом можна тримати в теплому і темному місці, світла їм не потрібно. Але субстрат не повинен пересихати. З цією метою його накривають водоутримуючим і повітропроникним матеріалом - мішковиною або щільним папером. Після того як весь субстрат заросте грибницею, банки з ним переносять на світло в більш прохолодне місце з температурою 10-15°C. Для чого краще підійде підвіконня з північного боку. Але при цьому на них не повинні падати прямі сонячні промені. Папір або мішковину прибирають. Горловини банок обгортають картоном і час від часу змочують його водою, щоб захистити субстрат від пересихання.
Зачатки плодових тіл з'являються через 10-15 діб після того, як ємності виставлені на світло і через 25-35 діб після посіву грибниці. Вони виглядають як пучки тонких ніжок з маленькими капелюшками. Урожай можна збирати на 10 добу після цього. Пучки грибів зрізають, а їх залишки акуратно видаляють з грибниці. Потім субстрат зволожують, окропивши його водою. Через 2 тижні можна збирати наступний урожай. За весь період вирощування з одного трилітрової банки можна отримати до 1,5 кг грибів.
Схожі матеріали
Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гість , не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гість , не можуть залишати коментарі до даної публікації.