Особливості вирощування деяких грибів. Опеньок зимовий

фермерський форум, форум фермерське господарство, с/г форум, фермери України, форум фермерів України, сайт фермерів України, фермерське господарство, фермерський портал, Форум фермерів, фермер, птахівництво, птахофабрика, птахоферма, фермерське господарство, теплиці, кролівництво, головний фермерський портал, фермерський портал,
Коротка характеристика гриба, особливості його зростання
Опеньок зимовий - їстівний пластинчастий гриб сімейства рядкових з роду фламмуліна. Найчастіше його можна зустріти на вербах, осиках і тополях, на лісових галявинах, по берегах струмків, у садах і парках. З'являється у вересні - листопаді. Іноді зустрічається і після випадання снігу, за що він і отримав свою назву.

Гриб росте на пошкоджених і ослаблених листяних деревах або на пнях і стовбурах. Зимовий опеньок має високу поживну цінність. Капелюшок виростає до 2-5 см в діаметрі, дуже рідко - до 10 см. Він гладкий і щільний, кремового або жовтуватого кольору, клейкий, слизовий. У центрі темніше, ніж по краях. Іноді в середині стає бурим. Пластинки жовто-коричневі або білі, споровий порошок білий. Ніжка щільна, пружна, висотою 5-8 см, товщиною 0,5-0,8 см. У верхній частині світла і жовта, а внизу коричнева або чорно бура. Цим гриб і відрізняється від інших видів опеньків. Підстава ніжки волосисто-оксамитова.

Смак м'який, запах слабкий. В їжу використовують тільки капелюшки. З зимового опенька готують рагу і супи.

Так як зимовий опеньок може паразитувати на живих деревах, його ростять тільки в закритих приміщеннях. Існують два методи: екстенсивний та інтенсивний. При першому методі гриби вирощують на відрізках деревини. При інтенсивному методі гриби вирощують на субстраті, який поміщають в банку і ставлять на підвіконня.

Як субстрат використовують соняшникову лузгу, макуха, лушпиння гречки, висівки, пивну дробину, розмелені стрижні качанів кукурудзи.

Суміш слід готувати в різних пропорціях виходячи з особливостей наповнювачів. Якщо субстрат складатиметься з тирси з висівками, то їх треба змішувати в співвідношенні 3:1. Тирса з пивної дробиною змішують у співвідношенні 5:1. Точно так само потрібно змішати лузгу соняшника і лушпиння гречки з дробиною. У тирсу як основу субстрату можна додати солому, лузгу соняшника, розмелені стрижні качанів, лушпиння гречки в співвідношенні 1:1. На всіх даних сумішах отримують високі врожаї. Треба відзначити, що на одній тирсі грибниця росте дуже повільно, а урожай виходить набагато нижчим. Крім того, солому, розмелені стрижні кукурудзи, лушпиння соняшнику можна використовувати в якості основного субстрату без додавання тирси. Також потрібно покласти 1% гіпсу і 1% суперфосфату. Вологість суміші - 60-70%. Усі вихідні матеріали повинні бути без цвілі і гнилі.

Будь-яку суміш треба намочити і залишити на 12-24 годин. Потім субстрат стерилізують. Для чого піддають його термічній обробці. Вологий субстрат щільно укладають у банки або пакети і ставлять у воду. Доводять до кипіння і кип'ятять протягом 2 годин. При промисловому вирощуванні гриба субстрат повністю стерилізують в автоклавах під тиском. У домашніх умовах ця процедура нагадує домашнє консервування овочів та фруктів. Стерилізацію треба повторити на наступний день.

Також можна укласти субстрат в невеликі ящики. Але його стерилізацію краще провести до укладання в тару. Субстрат слід при закладці в тару добре ущільнити.

Посів міцелію
Субстрат після термічної обробки потрібно охолодити до 24-25°C. Потім внести зернову грибницю Для чого металевою або дерев'яною паличкою в центрі банки або пакета зробити отвір на всю глибину субстрату. Грибниця після цього швидше розростається і використовує субстрат по всій його товщині. В отвір слід внести міцелій у співвідношенні 5-7% від ваги субстрату. Після чого поставити банки в тепле місце.

Вирощування і збір урожаю
Оптимальною для грибниці є температура 24-25°C. Грибниця виростає протягом 15-20 діб. Це залежить від субстрату, ємності й сорту грибів. У цей час банки з субстратом можна тримати в теплому і темному місці, світла їм не потрібно. Але субстрат не повинен пересихати. З цією метою його накривають водоутримуючим і повітропроникним матеріалом - мішковиною або щільним папером. Після того як весь субстрат заросте грибницею, банки з ним переносять на світло в більш прохолодне місце з температурою 10-15°C. Для чого краще підійде підвіконня з північного боку. Але при цьому на них не повинні падати прямі сонячні промені. Папір або мішковину прибирають. Горловини банок обгортають картоном і час від часу змочують його водою, щоб захистити субстрат від пересихання.

Зачатки плодових тіл з'являються через 10-15 діб після того, як ємності виставлені на світло і через 25-35 діб після посіву грибниці. Вони виглядають як пучки тонких ніжок з маленькими капелюшками. Урожай можна збирати на 10 добу після цього. Пучки грибів зрізають, а їх залишки акуратно видаляють з грибниці. Потім субстрат зволожують, окропивши його водою. Через 2 тижні можна збирати наступний урожай. За весь період вирощування з одного трилітрової банки можна отримати до 1,5 кг грибів.
грибництво
Додано: 18-05-2016, 16:05
0

Схожі матеріали


Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гість , не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Наверх