Профілактика і лікування захворювань домашньої птиці

фермерський форум, форум фермерське господарство, с/г форум, фермери України, форум фермерів України, сайт фермерів України, фермерське господарство, фермерський портал, Форум фермерів, фермер, птахівництво, птахофабрика, птахоферма, фермерське господарство, теплиці, кролівництво, головний фермерський портал, фермерський портал,
При розведенні домашньої птиці гігієна має велике значення для забезпечення високої продуктивності та збереження поголів'я.

Пташник повинен бути сухим, чистим, світлим і теплим. У приміщенні не повинно бути протягів. Перед посадкою птиці його треба продезінфікувати. Підлогою посипати негашеним вапном, перед тим як покласти підстилку. Необхідно використовувати свіжі доброякісні корми.

При годуванні вологими кормами треба стежити за тим, щоб корм не залежувався в годівницях, а відразу поїдали птиці. Підстилку потрібно тримати в сухому і чистому стані, не допускаючи утворення цвілі.

Хвору або померлу птицю потрібно негайно прибирати з приміщення. Всі захворювання птахів можна розділити на дві групи: заразні і незаразні.

Тиф - заразне захворювання, що викликається сальмонелою галінарум. Зараження відбувається через яйця, підстилку, корм і хвору птицю. Тифом можуть хворіти всі види птахів. Найбільш чутливими до нього є кури та індики. Молоді птахи більш сприйнятливі до цього захворювання. Хвора птиця малорухлива, пригнічена, у неї відзначається підвищена спрага і втрата апетиту. Гребінь і сережки стають анемічними. У посліді можна виявити смердючі водянисті жовті урати. При гострій формі хвороба протікає дуже швидко, гине багато птиці. Основна міра профілактики - своєчасне виявлення хворої птиці та її знищення. Труп треба спалювати. Здорову птицю слід перевести в інше приміщення, а заражене - вимити і продезінфікувати. Для профілактики в раціон птиці протягом 10 днів необхідно вводити фуразолідон або в 3-місячному віці провести вакцинацію птиці.

Пастерельоз ( холера птиці ) також є заразним захворюванням і викликається патогенними мікроорганізмами. Інфекція поширюється від птахів-бацилоносіїв по повітрю, через інкубаційні яйця, при контакті з хворим птахом. Джерелом захворювання можуть бути заражені корми, приміщення, підстилки, вода, полеглий птах. Переносниками захворювання можуть бути і люди, гризуни, дикі птахи. Найбільш сприйнятливі до цього захворювання індики. У молодняку хвороба протікає в гострій формі.

Пастерельоз з'являється раптово, швидко призводить до загибелі поголів'я. Ознаками захворювання: депресія, втрата апетиту, пронос, ціаноз гребінця та сережок, виділення слизу з носових отворів. У хронічно хворої птиці можна спостерігати кон'юнктивіт, депресію, викривлення кінцівок, утруднене дихання, кульгавість, опускання сережок. Лікують це захворювання сульфамідними препаратами (по 0,3% сульфоквіноксаліна, сульфамерозіна, сульфаметазина). При виявленні пташиної холери хвору птицю потрібно ізолювати і забити. Для профілактики захворювання необхідно проводити вакцинацію птиці, дезінфікувати яйця перед інкубацією.

Від браку комплексу вітамінів у птаха розвивається кутикула. При цьому захворюванні кутикула м'язів шлунка уражається некротичними виразками. У хворої птиці спостерігаються слабкість, зниження апетиту, погане засвоєння кормів, кишкові розлади, затримки росту і розвитку. Загибель настає в перші 3 тижні життя. Для профілактики цього захворювання в раціон птиці слід вводити моркву, кукурудзу, конюшина, люцерну, брукву, гарбуз, рекомендується давати конопляне насіння і соняшникову олію.

При нестачі в раціоні поголів'я білків, занадто яскравого освітлення, поганих умови утримання може виникнути канібалізм (розкльов птахів, своїх пальців). При безвигульному утриманні ці пороки посилюються. Для профілактики канібалізму необхідно включати в раціон птиці м’ясокістну і рибну муку, покращувати умови її утримання.

При знесенні великих яєць може виникнути затримка виходу яєць . У такому випадку слід прогріти низ живота і клоаку, тримаючи птаха над теплом протягом 20-30 хв. Далі необхідно змастити клоаку вазеліном і розмістити птицю в окремому приміщенні. Якщо через 2-3 години несучка не знесе яйця, то треба змастити клоаку вазеліном і видавити його. Слід пам'ятати при цьому, що якщо яйце надовго затримається в яйцеводі, то несучка може загинути.

При вживанні птахом зіпсованих кормів можуть виникнути катар і закупорка зоба . Для полегшення стану птицю потрібно, взявши за ноги, опустити вниз головою і гладити зоб у напрямку до шиї до його повного звільнення. Потім потрібно дати птахові воду з невеликою кількістю марганцевокислого калію або 0,5%-о розчину соляної кислоти. Також слід ввести в її раціон сир і кисле молоко.

Птахи можуть отруїтися неякісними кормами або кормами, що містять отруйні речовини. Крім того, можуть виникнути отруєння білками при їх надлишку в кормах. В результаті відзначаються пригнічення росту і порушення обміну речовин у птахів. Отруєння можуть викликати і отруйні рослини (кукіль, ріжки, головешка), сильно солоні корми (квашена капуста, м'ясні продукти, солоні огірки, риба). Найнебезпечніше отруєння виникає при поїданні цвілого корму. При цьому у хворої птиці можна спостерігати сильну спрагу, пронос, паралічі, судоми, малорухливість і млявість; пір'я скуйовджене, крила опущені. Для профілактики отруєння птиці не можна давати недоброякісний корм.

При температурі -20°С у молодої птиці можливо відмороження . Найчастіше відморожуються вушні мочки, сережки, гребінь, ділянки клоаки, перетинки ніг. Уражені зони потрібно змастити спиртом, потім вазеліном або гусячим жиром. Для профілактики в сильні морози їх можна завчасно змащувати вазеліном.

Тепловий удар може виникнути у птиці при температурі повітря + 41-42°С. Зазвичай це відбувається при її перевезенні в жарку погоду. Птах регулює температуру свого тіла за рахунок розкриття дзьоба і прискореного дихання. При транспортуванні птиці необхідно забезпечити їй температурою в межах + 25-30°С і хорошу вентиляцію, тому що від теплового удару птах може загинути.
індик гуси качки кури
Додано: 18-05-2016, 11:32
0

Схожі матеріали


Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гість , не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Наверх