Конярство. Вирощування

фермерський форум, форум фермерське господарство, с/г форум, фермери України, форум фермерів України, сайт фермерів України, фермерське господарство, фермерський портал, Форум фермерів, фермер, птахівництво, птахофабрика, птахоферма, фермерське господарство, теплиці, кролівництво, головний фермерський портал, фермерський портал,
У перші 3 години після народження лоша повинно встати і посмоктати у матері. Слід спостерігати у нього за смоктальним рефлексом, який, як правило, проявляється в перші хвилини життя.

Обов'язково треба переконатися, що малюк знайшов вим'я і може пити молоко. Перші 7 днів лоша зазвичай п'є молоко 4-5 разів на годину, тобто до 50 разів на добу. Якщо малюк їсть частіше, то у кобили, можливо, не вистачає молока або у лошати проявляються початкові симптоми захворювання. Перші дні малюки не відходять від матері далі 10 м. Потім поступово відстань, на яку вони віддаляються, збільшується. Перший тиждень вважається критичним в житті лоша, тому необхідно приділяти пильну увагу стану малюка і реагувати на найменші відхилення від норми. У перші тижні ніжки у нього можуть бути слабкими, він плутається у власних кінцівках. Якщо через 2 місяці ноги лоша не зміцніють, необхідно звернутися до ветеринара. Крім того, в перші дні малюк може їсти гній матері, що є природним в житті коней. Таким чином в кишечнику у лошати поселяються корисні бактерії, необхідні для перетравлення твердої їжі.

Через тиждень у малюка може бути діарея через зміни в шлунково-кишковому тракті. Через кілька днів він приходить в норму, тобто стає водянисто-м'яким. Мочиться він у перші тижні досить часто. Лошата дуже легко можуть підхопити шлунково-кишкові та простудні захворювання. У перші місяці вони хоч і виявляють інтерес до корму кобили харчуються виключно материнським молоком. Кобил в цей період не слід використовувати на роботах, які пов'язані з тривалою відлучкою, або на таких дорогах, на яких малюк піддається небезпеці. Рослинні корми лошата починають споживати в 1,5 місяця. В кінці другого місяця їх треба підгодовувати висівками і пророщеним зерном. Перші порції концентратів складають 200-300 г; до відбирання від кобили норми концентратів треба збільшити до 2-3 кг на добу.

У раціон лошат слід вводити риб'ячий жир і вітамінно-мінеральні добавки. Але основним кормом в цей період є молоко, тому лошата повинні міститися разом з матерями. Підсисних кобил потрібно забезпечувати повноцінним раціоном для їх доброї лактації. У 6-7 місяців лошат віднімають від маток. До цього періоду молодняк необхідно привчити до недоуздками, чищення і догляду за копитами. Перші дні після відлучення лошат тримають в деннику, потім їх треба випустити на пасовище з хорошою травою. У цей час молодняк підгодовують пшеничними висівками, вівсом, макухою, морквою. Годують лошат 4 рази на день. Важливо, щоб у годівницях постійно перебувала соль-лизунець. При годуванні молодняку потрібно враховувати, що потреба жеребчиків в поживних речовинах на 10% вище, ніж у кобилок.

Велику увагу треба приділяти моціону лошат, яких відлучений від матері: в теплу пору року весь день молодняк повинен знаходитися на пасовищі. Рух зміцнює серцево-судинну систему і сухожильно-зв'язковий апарат тварин. Після 2 років молодого коня слід привчати до роботи. Робити це краще в зимовий час, коли вже випаде сніг. Звертатися до тварини треба ласкаво і сміливо. Підходити до коня потрібно завжди тільки з голови, щоб не лякати його. Кінь має трудитися щодня.

Ніколи не можна підходити до коня ззаду і ставати прямо позаду нього. Не слід при чищенні ніг коня опускатися на коліна або сідати: в цьому положенні ви можете не встигнути швидко відскочити від нього. Рекомендується нагнутися або сісти навпочіпки.

Потрібно регулювати тяжкість роботи, що виконується твариною, і давати йому невеликі перерви для відпочинку. Будь-якому працюючому коневі потрібна двогодинна обідня перерва. Поїти і годувати тварину слід тільки після того, як він охолоне.

Коня потрібно чистити щодня, при цьому переважно прив'язувати тварину. Спочатку спеціальним гачком чистять копита. Спершу очищають від бруду п'яту, потім передню стінку. Стрілку зачіпати не слід. Крім того, можна вимити ноги і витерти їх насухо. Тіло коня зазвичай чистять волосяною щіткою, починаючи від шиї, переходячи до передніх ніг, корпусу і заднім ногам. Слід прямими рухами проводити щіткою по шерсті, потім - проти. Час від часу з щітки треба за допомогою скребла видаляти шерсть. В останню чергу очищають голову. Гриву і хвіст треба розчісувати гребінцем. Замість щітки можна скористатися пучком соломи. Очі і ніздрі слід протерти вологою губкою. До і після роботи потрібно перевіряти стан ніг коня. Кожні 1,5-2 місяці треба проводити обрізку копитного рога. Раз на тиждень - вибивати всі попони і чепраки. Якщо кінь постійно знаходиться на вигоні, то видаляють тільки бруд з вовни і чистять місце під сідло. Повну чистку коневі проводити необов'язково. Спітнілого після роботи коня можна обсушити, накривши його. Чистити мокрого коня не рекомендується.

Після роботи, особливо важкої, вимиті і обтерті ноги коня слід розтерти спеціальними мазями і накласти не тугу пов'язку. Якщо після роботи помічений набряк, то потрібно на область сухожиль накласти охолоджуючий компрес, наприклад з мокрої глини, яку змочують час від часу. Для попередження подряпин і ударів застосовують бинтування ніг коня, перед яким ноги тварини треба як слід відмити від піску. Для цього використовують бинти довжиною 1,8-2 м, шириною 10 см, неяскравого забарвлення.
конярство
Додано: 18-05-2016, 09:25
0

Схожі матеріали


Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гість , не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Наверх