Вирощування зелені, листових і листостеблових культур. Петрушка
У кореневої в їжу використовують бадилля і коренеплоди, у листової - тільки бадилля.
Біологічні особливості
У перший рік рослина утворює прикореневу розетку довгочерешкового листя і коренеплід. На другий рік петрушка випускає квітконосне стебло і дає насіння.
Коренеплід петрушки подовжений конусоподібної форми сірувато-або жовтувато-білого забарвлення з білою м'якоттю. Квітки жовті або жовто-зелені, зібрані в парасольки. Запилення перехресне. Насіння дрібне, схожість зберігає 2-3 роки.
Волога
Рослина любить часті поливи, але в той же час не переносить перезволоження.
Світло
Петрушка - рослина довгого світлового дня, добре росте на відкритих, незатінених місцях.
Тепло
Петрушка не вимоглива до тепла. Насіння проростає при температурі 3-4°C, сходи переносять заморозки до 9°C.
Посадка
Петрушка добре росте на родючих піщаних і легко-суглинистих пухких ґрунтах. Висаджувати її краще на другий рік після внесення гною під попередники (рання картопля, огірки, томати, цибуля).
Навесні необхідно внести мінеральні добрива: 15-20 г аміачної селітри, 30-40 г суперфосфату, 25-30 г хлориду калію на 1 м2.
Потім слід перекопати ґрунт і зробити борозенки на відстані 20-30 см між рядами. Перед посівом насіння необхідно замочити в теплій воді і проростити в мокрій серветці. Потім витримати 10-15 діб в холодильнику при температурі 1-2°C.
Насіння краще сіяти в борозенки на глибину 1,5-2 см на відстані 4-5 см один від одного. Зверху посіви рекомендується покрити торфом.
Для отримання більш раннього врожаю петрушку вирощують розсадою, висіваючи насіння в горщики або ящики в кінці лютого - початку березня.
Догляд
Догляд за петрушкою полягає в регулярному поливі і розпушуванні ґрунту. Велике значення має своєчасне проріджування сходів. Проводити його необхідно, як тільки рослини утворюють по одному два справжніх листочка.
Збір
Зелень петрушки можна зрізати через 25-30 діб.
Схожі матеріали
Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гість , не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гість , не можуть залишати коментарі до даної публікації.