Вирощування зелені, листових і листостеблових культур. Капуста білокачанна

фермерський форум, форум фермерське господарство, с/г форум, фермери України, форум фермерів України, сайт фермерів України, фермерське господарство, фермерський портал, Форум фермерів, фермер, птахівництво, птахофабрика, птахоферма, фермерське господарство, теплиці, кролівництво, головний фермерський портал, фермерський портал,
Капуста білокачанна - дворічна рослина сімейства хрестоцвітних, овочева культура. Її почали культивувати більш 5000 років тому.

Біологічні особливості
У перший рік рослина формує качан - велику розростаючу верхівкову бруньку на стеблі, яка в середній частині сильно потовщується (до 3,5-6 см), переходячи в качан. На другий рік життя у рослини з'являється дуже потужне прямостояче головне стебло з бічними гілками, на яких утворюються квітки, а в подальшому - стручки з насінням.

Волога
Капуста воліє рясний полив, однак перезволожений ґрунт не переносить.

Світло
Рослина довгого світлового дня. Від нестачі світла сильно витягується, листя виростають дрібними, качани - пухкими.

Тепло
Білокачанна капуста - холодостійка рослина, яка більше страждає від високої, ніж від низької температури повітря. При температурі 3-5°C проростає насіння, найінтенсивніше - при 20-25°C. Сприятлива температура для росту цієї культури - 15-17°C. При тривалій високій температурі повітря затримується ріст і формування качанів.

Капуста ранніх сортів зберігається нетривалий час - лише кілька днів при температурі близько 0°C.

Посадка
Капусту білокачанну в захищеному ґрунті вирощують виключно з розсади. Перед висадкою її потрібно обов'язково піддати загартуванню. Висаджувати на постійне місце необхідно у фазі третього четвертого справжніх листків. При висадці розсаду заглиблюють в ґрунт до перших справжніх листочків.

Капусту слід садити за схемою: 40×30, 40×40 або 30×30 см, якщо сорти мілко качанні. Для вирощування на ранній збір капусту рекомендується сіяти на початку лютого.

Перед тим як висадити розсаду, необхідно підготувати ґрунт. Для цього навесні потрібно внести азотні добрива (найкраще аміачну селітру - від 20 до 30 г на 1 м2) або гнойовий перегній і гнойово-торф'яний компост (1 відро на 1 м2), також внести мінеральні добрива: 30-35 г порошкоподібного суперфосфату або нітрофоски, 250-300 г деревної золи і 15 г сечовини на 1 м2 та перекопати на глибину 15 см.

Догляд
Догляд за капустою полягає в підтримці нормальної температури повітря і вологості ґрунту, 2-3 кратної підгодівлі азотом, а також у боротьбі з шкідниками, якщо вони з'являються. Підживлення капусти потрібно провести через 2 тижні після посадки, а потім ще через 2-3 тижні.

Першу обробку ґрунту рекомендується виконати на глибину 4-5 см через 7-11 діб після посадки. Потім розпушування слід повторити після поливу або дощів. Другий раз рихлити потрібно на глибину 7-8 см, а в наступні рази - 10-12 см в міжряддях. Рослини підгортають двічі. Капуста білокачанна чутлива до нестачі світла, особливо у фазі сіянців, тому в теплицях, які обігріваються молоду розсаду необхідно забезпечити додатковим освітленням.

Збір
У районах з досить теплим кліматом урожай капусти можна збирати в кінці травня - початку червня. Їх зберігають без світла при температурі 0-10°C при вологості повітря 90-95%.
рослинництво
Додано: 18-05-2016, 14:58
0

Схожі матеріали


Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гість , не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Наверх