Особливості вирощування деяких грибів. Трюфель

фермерський форум, форум фермерське господарство, с/г форум, фермери України, форум фермерів України, сайт фермерів України, фермерське господарство, фермерський портал, Форум фермерів, фермер, птахівництво, птахофабрика, птахоферма, фермерське господарство, теплиці, кролівництво, головний фермерський портал, фермерський портал,
Коротка характеристика гриба, особливості його зростання
Трюфель (від лат. Tuber) - відноситься до роду сумчастих грибів. Плодове тіло у гриба бульбоподібне, м'ясисте, росте під землею на глибині 10-20 см. Існує багато різновидів трюфеля.

Трюфель є сапрофітом. Він утворює мікоризу з корінням таких дерев, як дуб і бук, харчується органічними речовинами з ґрунту. Плодові тіла, як правило, бувають неправильно сплюснені, округлої або овальної форми. Поверхня волокниста. Колір трюфеля залежить від його виду. У розрізі гриби здатні нагадувати картоплю або мати мармуровий вид. Можуть бути прожилки з безбарвними обідками. Сумки мішковидної форми, з кулястими спорами і тупими шипиками. Не всі види трюфелю їстівні. Найціннішими вважають французький чорний, або перигорський, і білий пьемонтський трюфелі.

Чорний, або зимовий, трюфель має округле бугристе плодове тіло з нерівною поверхнею чорного або темно сірого кольору. Його розмір варіюється від волоського горіха до яблука середньої величини. М'якоть плодового тіла червонувата, після дозрівання стає фіолетово-чорною. Цей гриб має сильний аромат і ніжний смак.

Вибір і підготовка місця
Вирощують чорний трюфель в дубових, грабових, горіхових і букових гаях. Саме на коренях даних дерев росте цей гриб, утворюючи з ними мікоризу. Можна використовувати природні або спеціально посаджені гаї. Ще однією важливою умовою зростання даного гриба є теплий клімат. Трюфель не виносить занадто сильних морозів взимку і високих температур літом. Йому потрібні м'яка зима і спекотне вологе літо. Трюфель зростає виключно у вапняному ґрунті. Крім того, ґрунт має бути добре дренованим і багатим на поживні речовини.

Штучне розведення трюфелів зводиться до закладки плантацій і додаванню в ґрунт землі з районів природного проживання грибів.

Дуже важливо правильно підібрати місце для дерев. Воно має бути захищене від усіх екстремальних погодних явищ, огороджено від інших рослин, а також тварин. Ділянку потрібно розташувати на деякому віддаленні від інших дерев, які можуть вплинути на ріст і розвиток трюфелів. Слід перевірити ґрунт на pH. Для чого потрібно помістити зразок ґрунту в невелику ємність і влити в нього трохи білого оцту. Якщо суміш злегка зашипить, то ґрунт не годиться для трюфелів - в ньому треба підвищити лужний рівень. Для цього в землю слід поступово додавати вапно. Потім треба посадити кілька дерев - дуб, ліщину, бук, граб.

Посів міцелію
Міцелій заносять разом із землею, взятою з місць природного проживання грибів. Для чого треба викопати грибницю на глибині 10-15 см і помістити її поряд з деревами. Також можна розламати стигле плодове тіло на кілька шматків і покласти поруч з корінням саджанців. Зараз деякі фірми продають саджанці горіхового дерева з уже щепленими спорами трюфелів. При посадці таких дерев додаткова земля з місця проживання не потрібна. Пересадку грибниці слід виконати в кінці літа або на початку осені.

Вирощування і збір урожаю
Догляд полягає в підготовці ділянки для трюфелів. Землю необхідно звільнити від чагарників, інших грибів. Влітку ділянку слід добре поливати теплою водою. Також треба стежити за тим, щоб її ніхто не витоптував. Урожай з'являється через 5-7 років після висаджування саджанців. Плодоношення триває протягом 25-30 років. Плодові тіла зазвичай розташовують в ґрунті гніздами по 3-7 штук у кожному. При дозріванні трюфелів земля над ними трохи піднімається, а трава біля гнізда засихає. Ці прикмети і служать початком збору врожаю. Як правило, трюфелі дозрівають восени і врожай знімають до самої зими. Кожен гриб слід загорнути в пергамент і помістити в сухий рис - таким чином в грибах зберігається волога. Причому повністю очищати від землі їх не слід. Земля оберігає гриби від втрати смаку і від мікроорганізмів. Гриби слід тримати в холодильнику.
грибництво
+1
Додано: 18-05-2016, 16:03
0

Схожі матеріали


Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гість , не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Наверх