Особливості вирощування деяких грибів. Білий гриб

фермерський форум, форум фермерське господарство, с/г форум, фермери України, форум фермерів України, сайт фермерів України, фермерське господарство, фермерський портал, Форум фермерів, фермер, птахівництво, птахофабрика, птахоферма, фермерське господарство, теплиці, кролівництво, головний фермерський портал, фермерський портал,
Коротка характеристика гриба, особливості його зростання
Білий гриб , або боровик, відноситься до трубчастих грибів. Він вегетує на піщаних землях, але може рости і на родючому ґрунті. Найчастіше зустрічається під березами, рідше - під дубами, воліє дорослі дерева старше 20 років. Плодоносить з червня по жовтень.

Капелюшок білого гриба буває забарвлений в різні кольори: жовтий, бурий, коричневий, червоний, пурпурний, сіро-бурий. Забарвлення залежить від місця зростання гриба. Також капелюшок може бути нерівного окраса: часто по краях він набагато світліший, ніж у центрі. Капелюшок трубчастий, подушковидний, виростає до 20 см в діаметрі. Трубочки спочатку білі, потім стають жовтувато зеленими або жовтувато оливковими. Ніжка товста, внизу потовщена, з сітчастим малюнком. Іноді він є лише у верхній частині ніжки. Зазвичай її колір співпадає з кольором капелюшка, тільки трохи світліше. М'якоть плодового тіла біла, щільна, без запаху і з горіховим смаком. У місці зрізу забарвлення не змінює.

Білий гриб цінується не тільки своїми смаковими якостями. Він також здатний стимулювати секрецію травних соків. Слід зазначити, що боровик за вмістом поживних речовин помітно відрізняється від інших грибів. Незважаючи на всі його позитивні якості, він помітно поступається підосичникам по наявності білків, а лисичці і сморчкам - за змістом таких мікроелементів, як фосфор і калій. Також треба відзначити, що засвоюваність білка після сушіння білого гриба збільшується на 80%. Сушений гриб має свій особливий аромат, тому часто його порошок використовують як приправу до різних страв.

Білий гриб володіє і іншими корисними якостями: тонізуючими, протиінфекційними, ранозагоювальними, протипухлинними. Завдяки вмісту в грибі лецитину він корисний при недокрів'ї та атеросклерозі, хворобах печінки і нирок, очних патологій. Він робить позитивний вплив на імунну систему, допомагає розщеплювати глікогени і жири, виводити надлишок холестерину з організму.

Вибір і підготовка місця
Боровик завжди вважався королем усіх грибів. Виростити його досить важко, так як він відноситься до групи мікоризних грибів, які вегетують в симбіозі з корінням дерев. Тому умови вирощування білих грибів повинно бути подібні з умовами, при яких вони мешкають в дикій природі.

Гриби ростуть тільки під березами, осиками, ялинами, буками, дубами. Люблять помірно вологі і світлі галявини, але не під відкритими променями сонця. У темних місцях боровик рости не буде. Також білий гриб не виносить сусідства з деякими травами, наприклад з папороттю. При виборі місця для обробітку даного гриба слід враховувати всі ці фактори.

Якщо у вас на садовій ділянці мешкають відповідні дерева, то можна досить легко налагодити вирощування білого гриба у виробничих масштабах. У штучних умовах, без дерев, даний гриб ще нікому не вдалося виростити.

Для розведення білих грибів багато фахівців готують спеціальні грядки. Для цього на обраній площадці копають котлован шириною 2 м і глибиною 30 см. Його наповнюють спеціальною сумішшю, яку готують заздалегідь. Опале дубове листя збирають навесні і змішують з трухлявою дубовою деревиною і чистим кінським гноєм. І дубову деревину, і кінський гній треба додати в листя у співвідношенні 5% від їх обсягу. Спочатку кладуть листя шаром близько 20 см, насипають трохи кінського гною і трухляву деревину і поливають 1% ним розчином аміачної селітри. Потім укладають точно такий же новий шар. Таким чином виконують кілька шарів. Через 7-10 діб суміш повинна розігрітися до 40°C. У цей момент її треба перемішати так, щоб вона стала однорідною масою. Через місяць суміш готова і її укладають в котлован у вигляді шарів товщиною 10-12 см. Кожен пересипають шаром городньої землі товщиною 6-8 см. Вся товщина грядки становить близько 50 см. У середині її роблять вищою, щоб з неї стікала вода.

Посів міцелію
Існує кілька способів посіву міцелію. При першому способі збирають перезрілі білі гриби і заливають їх дощовою водою в дерев'яному посуді. Дану суміш залишають на добу. Після чого добре перемішують і проціджують через рідку тканину. В результаті даної процедури у воді залишається багато спорів білого гриба. Вони осідають на дно. Для їх проростання можна додати у воду трохи пекарських дріжджів. Потім акуратно зняти ложкою піну і злити верхню частину прозорої рідини, а решту розчину зі спорами помістити на світло. Можна злити залишки рідини з різних ємностей в одну. Через тиждень верхню частину прозорої рідини обережно зливають, а осівшу суспензію переливають у пляшки і зберігають у холодильнику. Даною суспензією можна користуватися цілий рік, але краще застосовувати протягом першого місяця, так як саме в цей час спори зберігають свою життєздатність. Даною сумішшю поливають підготовлену грядку, причому попередньо знімають верхній шар ґрунту. Також можна полити сумішшю навколо обраних дерев. Спершу обережно, не пошкоджуючи коріння дерев, зняти шар ґрунту. Це робиться для того, щоб оголити коріння дерев. Потім їх полити суспензією і знову прикрити землею. Суспензію виливати з розрахунку по 400 г на кожні 30 см2. Після чого ґрунт слід рясно полити 4-5 відрами води.

При другому способі грибницю заготовляють в місцях зростання білих грибів. Для чого навколо гриба вирізують пласти ґрунту розмірами 20X30 см і товщиною 10-15 см. Потім їх розрізають на декілька частин і садять в грядку або на вибране місце так, щоб над ними був шар землі товщиною 5-7 см. Грядки після цього трохи зволожують і вкривають листям і щитами, щоб вони завжди були вологими.

Можна засіяти міцелій і іншим способом. Для чого перезрілі капелюшки білих грибів розрізають на дрібні шматочки і перемішують їх з невеликою кількістю ґрунту. Потім трохи зволожують його. Можна сіяти і трохи підсушені капелюшки грибів. Їх розкладають на грядку і поливають водою. Через 5-6 днів їх прибирають - спори разом з водою вже проникли в ґрунт. Можна шматочки капелюшків підкласти під верхній шар ґрунту. Сіяти міцелій краще у вересні.

Вирощування і збір урожаю
Грибницю не можна занадто сильно переливати водою, вона може загинути; але сухою осінню її слід зволожувати за допомогою лійки або розпилювача. Вирощування і догляд за грибницею полягає у періодичному поливі за посушливого літа. Поливати бажано рано вранці. Вносити мінеральні добрива не треба. Одиночні гриби з'являються на наступний рік після посадки, а хороший урожай знімають через 2 роки після засіву. Під одним деревом можна отримати по відру врожаю. При зборі грибів їх слід акуратно зрізати, залишаючи залишки ніжки, щоб не пошкодити грибницю.
грибництво
Додано: 18-05-2016, 16:07
0

Схожі матеріали


Інформаційне повідомлення
Відвідувачі, які знаходяться в групі Гість , не можуть залишати коментарі до даної публікації.
Наверх